Guilty Pleasures: Mac & Cheese met Kasteelbier en Candied Bacon

Ik ben een absoluut voorstander voor voedzaam en gezond eten maar soms wil je gewoon even all out gaan, en wanneer ik dat doe dan doe ik dat ook goed. Vandaag combineren we een hoop guilty pleasures….. pasta, bier, bacon en een hele hoop kaas….. eigenlijk ook stiekem een perfecte kater maaltijd. Tja…. gewoon lekker dus!

—— Het Boodschappenlijstje voor 4 personen —–

  • 300 gram macaroni
  • 100 gram bacon
  • 2 tomaten
  • 150 gram gruyere
  • 150 gram cheddar
  • 1 flesje kasteelbier
  • 1 el mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • schenkstroop
  • bruine suiker
  • 3 takjes verse tijm
  • een handje verse peterselie
  • 75 gram roomboter
  • 250 ml melk
  • 1 kaiserbroodje
  • 2 el bloem
  • peper en zout

—– De To-Do List —–

  1. Omdat normale bacon niet decadent genoeg is voor dit gerecht bomvol smaak maken we candied bacon! Lekker over the top Amerikaans waar je het vaak geserveerd krijgt in een pot als voorgerecht. Normaal gesproken gemaakt met maple syrup maar wij doen het lekker op z’n nederlands met stroop. De combinatie van zoet en zout is goddelijk! Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes bacon verspreid over een bakplaat en besmeer ze met stroop strooi er daarna wat van de bruine suiker over, maak af met een beetje zwarte peper. Bak ze in de oven krokant in ongeveer 15 minuten. Ze zullen iets krokanter worden wanneer ze afkoelen. Zet ze aan de kant voor later.
  2. Zet een pannetje op het vuur en doe daarin het flesje bier met 3 takjes tijm. Breng aan de kook en laat op laag vuur inkoken totdat het tot de helft gereduceerd is. Verwijder de takjes.
  3.  Maak de broodkruimtopping. Maal het kaiserbroodje fijn in de keukenmachine en haal de grote stukken er uit. Smelt een klontje boter in de pan en voeg hier twee uitgeperste tenen knoflook toe met en bak samen met de kruimels aan totdat het goudbruin is. Breng op smaak met fijn gesneden peterselie en peper en zout.
  4.  Kook de macaroni zoals op de verpakking vermeld staat al dente.
  5. Tijd om de kaassaus te maken! Doe de rest van de roomboter in de pan. Wanneer de boter gesmolten is doe je er 2 grote eetlepels bloem in. Bak de roux goed door zodat de bloem kan garen. Hierna voeg je steeds een beetje melk toe totdat er een mooie dikke saus ontstaat. Gebruik hiervoor een garde om klontjes te voorkomen. Ik gebruik twee soorten kaas. De cheddar omdat hij zo lekker combineert met het bier en de Gruyere omdat deze goed smelt en een nootachtige smaak heeft. Rasp beide en roer door de saus heen samen met de eetlepel mosterd. Als laatste voeg je het bier toe en peper en zout. Mocht de saus wat bitter zijn door het bier voeg dan nog een schep bruine suiker toe. 
  6. Snijd de tomaat in kleine blokjes en scheur de bacon in stukken. Roer beide met de macaroni door de saus heen. Doe in een ovenbestendige schaal en strooi de broodtopping eroverheen. Bak in de oven af voor ongeveer 25 minuten op 180 graden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo daar!

Welkom op mijn foodblog. Hier plaats ik no nonsense recepten vol verse ingrediënten met zo min mogelijk pakjes en zakjes die je gemakkelijk zelf thuis kunt maken.

 

Vragen, opmerkingen, verzoekjes en tips? Klik op de contact button!

 

Bon Appetit!

Follow