Recept: Bavette met whiskey paddestoelensaus

Wij Nederlanders zijn al heel snel geneigd om altijd maar naar dat eeuwige biefstukje te grijpen. Gelukkig zijn andere stukken vlees in opmars en durven we steeds meer te proberen en is het ook steeds makkelijk verkrijgbaar. Duurzaam eten heeft de toekomst, door alle delen van een dier te eten hoeft dat niet verloren te gaan. Vandaag eten we bavette, een stuk rundvlees met een wat grovere structuur maar met ontzettend veel smaak.

Bavette wordt gesneden van de onderkant van de koe. Het is grof van structuur maar zeker niet taai. Doordat het wat ‘vleziger’ is kun je voor het beste resultaat tegen de draad insnijden. Het is een relatief dun stuk vlees en je wilt hem zeker niet te gaar bakken (lees: taai vlees) een voordeel daarvan is dat het snel klaar is en niet een heel prijzig stuk vlees.

5 from 1 vote
Print

Bavette met whiskey paddestoelensaus

Course Main Course
Prep Time 5 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 2 personen

Ingredients

  • 450 gram bavette op kamertemperatuur
  • 300 gram paddenstoelenmix
  • 2 sjalotjes
  • 3 tenen knoflook
  • 250 ml kookroom
  • 50 ml whiskey
  • 2 tl peperkorrels
  • 1 paddenstoelenbouillon blokje
  • 4 takjes verse tijm
  • 20 gram parmezaanse kaas geraspt
  • peper & zout
  • olijfolie
  • roomboter
  • verse peterselie voor garnering

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden

  2. Dep het vlees droog met keukenrol en kruid met peper en zout. Verwarm wat roomboter met een klein beetje olijfolie in een (ovenbestendige) pan. Bak het vlees kort aan beide zijde goudbruin (2 minuutjes per kant op hoog vuur).

  3. Wanneer de oven warm is zet je het vlees in de oven. Ik heb mijn stuk voor 8 minuten in de oven gedaan zodat hij medium rare was na het rusten. Haal de pan uit de oven en dek daarna af met folie en en handdoek. Laat rusten voor 10 minuten.

  4. Maak inmiddels de romige champignons. Snipper de sjalotten en de knoflook en fruit deze aan in wat boter. Bak daarna de paddenstoelenmix mee voor 3 minuten. Voeg de peperkorrels toe en verkruimel het bouillonblokje. Blus af met de whiskey en laat 2 minuutjes doorkoken.

  5. Voeg de kookroom toe en laat de saus wat indikken. Wanneer hij bijna op dikte is voeg je de tijm toe. Dan gaat het vuur uit en roer je de parmezaanse kaas erdoorheen. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe (eigenlijk niet nodig)

  6. Snijd het vlees in dunne lange plakken tegen de draad in en serveer met de champignons. Maak af met wat peterselie. Lekker met vers stokbrood en een salade!

2 Responses to Recept: Bavette met whiskey paddestoelensaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo daar!

Welkom op mijn foodblog. Hier plaats ik no nonsense recepten vol verse ingrediënten met zo min mogelijk pakjes en zakjes die je gemakkelijk zelf thuis kunt maken.

 

Vragen, opmerkingen, verzoekjes en tips? Klik op de contact button!

 

Bon Appetit!

Follow