Recept: Gegrilde zeebaars met dragon-botersaus

De zomer is hier! Deze week stijgen de temperaturen flink boven de twintig graden, perfect bbq weer maar dat is niet voor elke dag natuurlijk. Wanneer het wat warmer is heb ik altijd behoefte aan frisse, lichte gerechten waarvoor je niet te lang boven het hete fornuis hoeft te staan. Vis is hier in mijn ogen perfect voor. Deze keer maakte ik een hele zeebaars met daarbij een lekker dragon botersausje.

Vis past in een gezond dieet, ik probeer aan 3x vis per week te komen in mijn lunches en avondeten. Naast dat het gezond is bevat het ook nog eens erg weinig calorieën en voor mij klinkt dat als dan kun je er lekker veel van eten. Neem dus gerust, zoals ik deed, een hele zeebaars per persoon! Doordat je de vis met graat, huid en kop bereid heeft hij extra veel smaak, is het vlees sappig en het huidje krokant. Let wel op met kleine kinderen aangezien in zo’n hele vis toch nog wel wat graten zitten.

—— Het Boodschappenlijstje voor twee zeebaarsjes —–

  • twee schoongemaakte en ontschubde zeebaarsje van 400-600 gram per stuk
  • 4 tenen knoflook
  • 2 grote takjes rozemarijn
  • olijfolie
  • 25 gram roomboter
  • grof zeezout
  • verse dille
  • 1 citroen

—— Dragon botersaus —–

  • 250 ml kookroom (light mag ook)
  • 0.5 vis bouillonblokje
  • 1/2 glas droge witte wijn
  • 1 el azijn
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 el gedroogde dragon (het liefst vers maar dit is lastig te krijgen)
  • zwarte peper
  • zout
  • 25 gram roomboter
  • sap van een halve citroen

—– De To-Do List —–

  1. Verwarm de oven op 220 graden met grillstand.
  2. Doe flink wat olijfolie in de pan met daarin 4 geplette tenen knoflook en de rozemarijn. Laat rustig verwarmen op laag vuur zodat het smaak loslaat aan de olie.

3. Leg de zeebaarsjes in een ovenschaal of op een bakplaat met bakpapier.

4. Giet de knoflook rozemarijn olie eroverheen en voeg wat zwarte peper toe.

5. Snijd de boter in blokjes en verdeel over de vis. Zet onder de grill voor 25 minuten.

  1. Ondertussen kun je de saus maken! Snipper de sjalot en de knoflook fijn. Fruit op laag vuur aan voor 5 minuutjes in een flinke scheut olie.
  2. Blus af met de wijn en het azijn. Laat 2 minuutjes doorpruttelen.
  3. Voeg de kookroom toe, de dragon en verkruimel het bouillonblokje erboven. Laat 10 minuutjes op laag vuur indikken.
  4. Zet het vuur uit. Als laatste voeg je het sap toe van de halve citroen en de boter in blokjes tot ze gesmolten zijn, zo krijg je een mooie glanzende saus.
  5. Breng op smaak met peper en zout.

Als de visjes uit de oven komen hebben ze super sappig vlees en een mooi krokant korstje. Snijd als laatste de verse dille fijn en strooi deze eroverheen samen met wat grof zeezout. Serveer met de saus en wat citroenpartjes. Om je menu compleet te maken eet je er een stokbroodje boursin bij en een groene salade! Erg lekker met een fris droog wijntje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallo daar!

Welkom op mijn foodblog. Hier plaats ik no nonsense recepten vol verse ingrediënten met zo min mogelijk pakjes en zakjes die je gemakkelijk zelf thuis kunt maken.

 

Vragen, opmerkingen, verzoekjes en tips? Klik op de contact button!

 

Bon Appetit!

Follow